Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

MUSEO DEL NOVECENTO: ΜΟΝΑΔΙΚΟ "ΠΑΛΑΤΙ" ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΗΝ PIAZZA DEL UOMO

Το Μιλάνο, εκτός από το Quadrilatero d'Oro, «το χρυσό παραλληλόγραμμο»-παράδεισο του shopping, την περίφημη Σκάλα του και το Duomo, τον τρίτο πιο μεγάλο καθεδρικό ναό του κόσμου, απέκτησε πρόσφατα άλλον ένα λόγο για να μας κάνει να θέλουμε να το επισκεφθούμε. Το Museo del Novecento άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του 2010 και μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας του ξεπέρασε τους 100.000 επισκέπτες! Η μεγάλη δημοτικότητα του Museo del Novecento οφείλεται στην πλούσια συλλογή του, στη μινιμαλιστική και κομψή αρχιτεκτονική του και στην πετυχημένη προώθησή του, αφού η είσοδος μέχρι το...
τέλος Φεβρουαρίου ήταν δωρεάν.


Το Museo del Novecento στεγάζεται στο Palazzo dell’Arengario, ένα κτίριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα στην Piazza del Uomo, την κεντρική και πιο πολυσύχναστη πλατεία της πόλης.

Ο αρχιτέκτονας Italo Rotta που ανέλαβε την εσωτερική διαμόρφωση του κτιρίου, γκρέμισε όλο το εσωτερικό του και οργάνωσε το χώρο γύρω από μια κεντρική ράμπα στο πρότυπο του Guggenheim της Νέας Υόρκης. Τα εκθέματα είναι οργανωμένα με χρονολογική σειρά και ανάλογα με τις καλλιτεχνικές σχολές: από τους φουτουριστές μέχρι την arte povera, και από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τα 70’s και τα 80’s. Αυτό το ταξίδι στην ιστορία της ιταλικής τέχνης συνδυάζεται με «περιήγηση» στην πόλη, αφού από τα μεγάλα παράθυρα του κτιρίου μπορεί να απολαύσει κανείς διαφορετικές γωνιές της. Η ράμπα δίνει την αίσθηση της καθοδήγησης, χωρίς όμως να είναι φανερό εξαρχής το που καταλήγει. Τέλος, οι λιτές γραμμές του εσωτερικού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη γοτθική υπερβολή του καθεδρικού ναού Duomo που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.



Έργο από την έκθεση «Ennio Morlotti»

Έκθεση φωτογραφίας με έργα από τη Συλλογή Bank of America Merrill Lynch

Τα έργα που εκτίθενται στο Μουσείο τα συγκέντρωνε ο δήμος του Μιλάνου τα τελευταία 80 χρόνια. Η συλλογή του, 15.000 περίπου κομμάτια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα του Καντίνσκι, του Πικάσο, του Μπρακ, του Μοντιλιάνι, του ντε Κίρικο αλλά και πολύ νεότερων καλλιτεχνών. Για καιρό βρισκόταν σε αποθήκες και ορισμένα έργα δανείζονταν κατά καιρούς σε μουσεία ανά τον κόσμο. Ποτέ πριν, όμως, δεν είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ενιαία συλλογή.

Οι μηχανικοί, οι κατασκευαστές και η υπεύθυνη του Μουσείου φρόντισαν ώστε η περιήγηση στους χώρους του να μην είναι φορτωμένη με υπερβολικά πολλά έργα, όπως συμβαίνει σε άλλα μουσεία της Ιταλίας, και να μην κουράζει τους επισκέπτες.
Η κυκλική ράμπα του Μουσείου καθοδηγεί διακριτικά την περιήγηση των επισκεπτών



Έργο του Lucio Fontana από νέον, που συναντά κανείς στην κορυφή της ράμπας

Η είσοδος του Μουσείου με φόντο το επιβλητικό Duomo

Έργα του Fausto Melotti

Εκτός από τη ράμπα υπάρχουν και οι κυλιόμενες σκάλες

Πριν φύγετε αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε την τύχη σας στο Ristorante Giacomo all’Arengario, το εστιατόριο του Μουσείου, το οποίο, αν βρείτε τραπέζι, θα σας ανταμείψει με την καταπληκτική θεα στην πλατεία και το εξαιρετικό φαγητό του.

www.psema.gr - Πηγή:thea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου